logo

JESIENNY BIWAK NAD ODRĄ I SMACZNE KURCZAKI Z OGNISKA | FILM


MIEJSCE: ZALEW NAD RZEKĄ ODRA • RATOWICE • OKOLICE WROCŁAWIA




Pierwsze dwa dni października 2016 trzeba zaliczyć do udanych. Pogoda dopisała, pływanie pontonem po Odrze zaliczone, jedzenie z grilla i ogniska przetrawione i wydalone, a menu było nie byle jakie. Oprócz grillowanych szaszłyków w formie luźnej na brytfannie, kiełbasek i karkówki, były także pieczone kurczaki z ogniska. Na poniższym zdjęciu widać jak się smakowicie prezentują. Dziewczyny się postarały – kury nioski były idealnie doprawione. Naprawdę Ewa z Łukaszem tutaj się postarały, także pod względem jedzenia było całkiem przyzwoicie.
Temperatura ognia była wyważona idealnie, dym z ogniska leciał prosto na kurczaki, a nam w tle przygrywała muzyka, świergot ptaków, stukot szkła, szumy i piszczenie w uszach…

Jednak żeby były kurczaki z ogniska, to musi być i drewno na to ognisko. Jak zwykle przydało się znowu auto i linka (taśma). Zbyt daleko od obozowiska upolowaliśmy gałąź żeby ją wlec we trzech, a lekka nie była. Jedna gałąź starczyła na wielogodzinne ognisko, a nawet jeszcze zostało co też resztę schowaliśmy na kolejny wypad na kemping.

PIECZONE KURCZAKI Z OGNISKA
PIECZONE KURCZAKI Z OGNISKA

Przygotowanie pontonu Kolibri do pierwszego rejsu po Odrze

PONTON KOLIBRI
PONTON KOLIBRI

 

NIEWIELKI FRAGMENT ZALEWU W RATOWICACH NAD ODRĄ, OKOLICE WROCŁAWIA
NIEWIELKI FRAGMENT ZALEWU W RATOWICACH NAD ODRĄ, OKOLICE WROCŁAWIA

Zalew w Ratowicach jest jeszcze bardziej dziki od zalewu w Kamieńcu Wrocławskim do którego jeździmy najczęściej. Wydaje się rzadziej odwiedzanym miejscem przez turystów i wędkarzy co ma swoje plusy. Już niedługo kolejny biwak nad Odrą w pobliżu Wrocławia i kolejny film być może z jeszcze lepszym materiałem!

Odnośnie filmu

1. Muzyka nie została poddana masteringowi (brak chęci), dlatego nie zaleca się słuchania jej zbyt głośno, a najlepiej będzie jak wyciszysz dźwięk 😀
2. Jak chcesz dokładniej przypatrzyć się zdjęciu, to pamiętaj, że zawsze możesz zapauzować nagranie

Autorem treści jest Miłosz Chrapek


Odpowiedz na „eloAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 odpowiedzi na “JESIENNY BIWAK NAD ODRĄ I SMACZNE KURCZAKI Z OGNISKA | FILM

  • 17 lipca 2018

    pieczona kura z ogniska mniam kiss

    Odpowiedz
  • 12 czerwca 2017

    szukam przepisu na kurczaki z ogniska ostatnio przeglądałam przepisy Okrasy ale jeśli chodzi o przepis na kurczaka z ogniska to nic ciekawego nie znalazłam na jego blogu ,najbardzoej to bym skorzystała z oryginalnego przepisu autorskiego nigdzie nie publikowanego znacie coś ciekawego

    Odpowiedz
  • 30 marca 2017

    Nie wie czy to dobre miejsce le może się dowiem gdzie i kto organizuje jesienny biwak integracyjny? PS. Nie ma to jak pieczony kurczak z ogniska 😉

    Odpowiedz
    • 12 maja 2017

      a w jakiej miejscowości ten jesienny biwak integracyjny bo nie wiem czy wiesz ale w Polsce oprócz twojej miejscowości są także inne :/

      Odpowiedz
  • 3 lutego 2017

    Uwielbiam takie wyprawy lato nadchodź szybciej 🙂

    Odpowiedz
  • 28 października 2016

    Jakiś czas temu kupiłem tanio ponton Kolibri KM 330 DSL a wcześniej miałem pontonKolibri KM 260 różnica jest przede wszystkim więcej miejsca i wygodniej się pływa ale też mam i silnik przy tym pontonie mocniejszy moja opinia taka że ponton nie do zdarcia no chyba że ktoś po ziemi ciąga to wiadomo że trwałość takiego pontonu nie będzie długa.

    Odpowiedz
  • 26 października 2016

    Hej 🙂 Zastanawia mnie co jeszcze można przygotować będąc na kempingu nad ogniskiem oprócz tych tradycyjnych dań jak potrawy mięsne i warzywne może znacie jakiś oryginalny przepis na oryginalne danie z ogniska? 😀 Ryby na kiju jak i szaszłyki odpadają bo to zna każdy 😉

    Odpowiedz
  • 24 października 2016

    mieszkam niedaleko Ratowic w miejscowości Gajków i znakomicie znam te tereny co tu na tym filmie pokazane czasem z pontonu łowimy ryby na samej odrze też i jak połowy udane to pieczemy ryby na ognisku kurczaków jeszcze nie próbowaliśmy bo i nie upolowaliśmy he heh

    Odpowiedz
  • 18 października 2016

    Jak upiec kurczaka w całości na ognisku żeby nie przypalić jest taki uniwersalny przepis? W ognisku jeszcze nie piekłam kury ale chętnie bym spróbowała jak tylko będzie okazja niby to nic trudnego ale kurczak musi być w środku dobrze upieczony kruchy a z wierzchu dobrze przyrumieniony a nie spalony na pewno najlepiej piec kurczaka w samym dymie a jakie drzewo najlepiej się nadaje do pieczenia kurczaka w ognisku słyszałam że owocowe drzewa ale jakie?

    Odpowiedz
    • 19 października 2016

      droga koko drogi ? uniwersalny przepis na to żeby nie przypalić kurczaka w ogniu jest taki że pieczemy go nad ogniem w dymie i pilnujemy 🙂 jak jest średniej wielkości kura i jest cały czas w dymie to po godzinie czasu można sprawdzić widelcem albo szpikulcem czy nasz drób jest już miękki a i też w trakcie pieczenie co 20 minut obracać naszą zdobycz 😉

      Odpowiedz
  • 12 października 2016

    co to jest za model tego pontonu kolibri ? czytałem opinie o kolibri km 330 pp że jak na słońcu zbyt długo będzie to materiał z jakiego wykonany jest ten ponton potrafi popękać i już się nie da tego sklepić ale to niby taki trefny model

    Odpowiedz
    • 18 października 2016

      Opinie ludzie różne piszą i nie ma co za bardzo brać ich do serca. 😉 Może trafiłeś na jakiś trefny egzemplarz tego pontonu no albo taki skopany model kolibri. Ja zanim kupiłem ponton to zrobiłem test w miejscu w którym kupiłem akurat była taka możliwość za Wrocławiem gościu handluje pontonami kolibry ma dobre ceny niższe jak w sklepie oczywiście nie są to używane pontony a nowe na gwarancji i duży wybór silników do różnego typów pontonów. A popękać może każdy materiał ale trzeba dbać.

      Odpowiedz
    • 26 października 2016

      O ile się nie mylę to jest to ponton Kolibri km 260 jest to ponton wiosłowo motorowy na silnik spalinowy elektryczny no i na wiosła a wiosła to podstawa ,mam ponton ale innej firmy jest to Polski ponton nawet lepszy jak ten ukraiński Kolibri

      Odpowiedz
  • 11 października 2016

    Kurczaki lekko się przypiekły ale i tak wyglądają smakowicie 😀 My na kempingu to zawsze albo kiełbasa albo kaszanka teraz jak będziemy jechać to koniecznie będzie trzeba kupić kurczaki i też na ognisku upiec ,lepsze od kurczaka pieczonego w piekarniku a jeszcze jak jest dobre drzewo owocowe to smak takiej pieczonej kury jest nie do podrobienia 😀 Ostatnio u mnie na wsi było świniobicie i wędzili boczek pychota!

    Odpowiedz