logo

PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO Z OGNISKA


PROSTY SPRAWDZONY PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI W KOCIOŁKU ŻELIWNYM Z NAD OGNISKA


 
Gulasz węgierski, to potrwa idealnie nadająca się do przygotowania w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Wyśmienite danie na gorąco na biwak. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu jedzenie, które zaspokoi głód każdego biwakowicza.

 

JAK ZROBIĆ GULASZ WĘGIERSKI

Najpierw do kociołka dodajemy odrobinę smalcu lub tłustego boczku i czekamy chwilę aż się roztopi. Gdy dno kociołka jest już natłuszczone, to wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Najlepsza jest dziczyzna, ale dobra jest także wołowina i wieprzowina. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomieszać różne gatunki mięs co dodatkowo urozmaici smakowo nasze danie. Mięsa musi być dużo, tak, aby w każdej porcji było co najmniej 10 kawałków. Oczywiście może być więcej lub mniej – wedle uznania.

Do obsmażanego mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, a gdy cebula już nam się zeszkli, to dosypujemy paprykę w proszku – dużo papryki, skoro gulasz węgierski, to musi być pikantny. Mieszamy i zalewamy wodą. Do smaku można także dodać kostkę rosołową – warzywna albo wołowa.

OGNISKO I WĘGIERSKI GULASZ Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO
OGNISKO I WĘGIERSKI GULASZ Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO


Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, ale marchewki nie za dużo żeby nasz gulasz nie miał słodkiego posmaku. Doprawiamy pieprzem i solą no i niech to wszystko się dusi do momentu, aż ziemniaki będą już miękkie. Gdy ziemniaki mamy już miękkie, to dodajemy koncentrat pomidorowy albo pasta paprykowa. Teraz czas dorzucić do kociołka grubo pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Na koniec pozostaje nam poczekać jeszcze około 20 minut i gulasz gotowy.

SMACZNEGO 🙂

MCH 2017


ZNASZ LEPSZY PRZEPIS NA GULASZ Z KOCIOŁKA? MOŻESZ GO ZOSTAWIĆ PONIŻEJ W KOMENTARZU



Odpowiedz na „JuliaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 odpowiedzi na “PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO Z OGNISKA

  • 17 maja 2018

    wygląda przepysznie ! takie podobne jedzenie robił szwagier tylko w innym kociołku powieszonym nad ogniskiem smakowało żekażdy dokładkę brał 🙂 .

    Odpowiedz
  • 25 lipca 2017

    Mamy taki sam kociołek żeliwny ale jeszcze nie korzystaliśmy bo pogoda nie dopisuje a ktoś to zna jakiś smaczny przepis na jakieś pożywne danie do zrobienia w takim kociołku bo gulasz już znamy mimo to za mało więcej przepisów by się przydało żeby mieć wybór nie każdy lubi gulasz węgierski chociaż ja bardzo lubię a jak jeździmy na biwaki i różnego rodzaju pikniki to zazwyczaj nie ma z nami mniej jak 5 osób 🙂 tylko do tej pory to robiliśmy potrawy na ognisku w zwykłym garnku położonym na kratce a kociołek na pewno ma bogatsze menu na takim ognisku 🙂

    Odpowiedz
  • 9 lipca 2017

    takie dania z kociołka żeliwnego na ognisku to ja rozumiem ,zawsze to coś nowego niż oklepany grill i kiełbasa z ogniska ,jak szukacie dobrych przepisów na dania z kociołka to zainteresujcie się książką Kociołkowanie po polsku i Polska kuchnia myśliwska ,dużo pysznych oryginalnych przepisów na jedzenie z kociołka ,opinie są jednoznaczne nie spotkałem się z negatywnymi opiniami

    Odpowiedz
  • 27 czerwca 2017

    Od siebie mogę polecić przepis na kociołek z ogniska z mięsem i warzywami .Mięso najlepiej dziczyzna może być sarnina i do tego dużo warzyw wedle uznania.Bez jakichkolwiek kupnych przypraw z torebek a najlepiej naturalne zioła i do tego sól i pieprz. Takie dania kociołkowe są łatwe w przygotowaniu tylko trzeba pamiętać żeby na spód kociołka i obrzeża dać liście z kapusty żeby się jedzenie nie przypaliło.

    Odpowiedz
  • 20 czerwca 2017

    ulala co za jedzonko pewnie smaczne z ogniska 🙂 ja jeszcze nie miałam okazji jeść takiego gulaszu węgierskiego z kociołka w sumie to z kociołka chyba jeszcze nie jadłam nic ale taką potrawę jak gulasz węgierski jadłam ale z garnka na gazie ,mam dwa różne przepisy na takie danie a najlepszy to jest przepis na oryginalny gulasz węgierski najbardziej smakuje ale jest dosyć ostry takę jak ktoś ma delikatne podniebienie to nie jeść albo najpierw spróbować na łyżeczce czy nie za ostre 🙂

    Odpowiedz
  • 12 czerwca 2017

    Dla wszystkich szukających dobrych przepisów na jedzenie z kociołka polecam książkę Kociołkowanie po Polsku , dużo świetnych przepisów na oryginalne potrawy z kociołka nie tylko żeliwnego 🙂 książka Kociołkowanie po Polsku to też poradnik i każdy biwakowicz znajdzie tam coś ciekawego dla siebie

    Odpowiedz
    • 14 czerwca 2017

      A te przepisy na kociołkowanie po polsku to gdzie to jest ta książka może w pdf do pobrania? jestem na szukaniu wykwintnych dań z węgierskiego kociołka ,mam jak narazie dwa przepisy na gulasz węgierski i gulasz seklerski ale chętnie zrobiłbym jeszcze jakieś inne jedzenie z kociolka niekoniecznie gulasz.

      Odpowiedz
  • 12 czerwca 2017

    Gulasz węgierski bez czosnku i cebuli? Jakie warte uwagi są jeszcze potrawy z kociołka żeliwnego???

    Odpowiedz
    • 29 listopada 2017

      polecam przepis na gulasz węgierski Magdy Gessler jest to gulasz wieprzowy z ziemniakami w kociołku żeliwnym na ognisku, jedzenie pyszne ! Magda Gessler ma dużo dobrych przepisów na różne gulasze także te jej ulubione czyli gulasz po węgiersku na ostro oczywiście . Okrasa i Makłowicz też maja swoje autorskie przepisy na gulasz w kociołku mają swój blog z przepisami kulinarnymi i nie tylko na smaczny gulasz ale i inne potrawy ,warto ale najbardziej to jednak polecam przepis na gulasz Magdy Gessler .

      Odpowiedz
  • 12 czerwca 2017

    mam podobny kociołek biwakowy ile ten kocioł ma litrów? jedzenie z kociołka smakuje jednak lepiej jak w domu ale może zazwyczaj dlatego że na świeżym powietrzu i przy ognisku ,gulasz z kociołka fajna sprawa i chyba najpopularniejsze danie z kociołka myśliwskiego ja k mogę coś polecić to polecam wyprobować też gulasz seklerski i zupa fasolowa ,nie znam przepisu na pamięć ale w necie znajdziesz te przepisy,pozdro

    Odpowiedz
  • 11 czerwca 2017

    Pyszne jedzenie po samym wyglądzie można ocenić. 🙂

    Odpowiedz
    • 25 czerwca 2017

      Tak dania w takim kociołku smakują bardzo dobrze taki gulasz to piękna sprawa ale i też bigos czy kurczak curry tylko trzeba pamiętać żeby kupić dobre mięso najlepiej mięso prosto ze sprawdzonych hodowli , odradzam mięso s hipermarketów… jak chce się mieć dobry smak i przede wszystkim chcesz mieć pewność co jesz to mięso tylko z hodowli a najlepiej kupić prosto na wsi u gospodarza bo z pewnością zwierzęta nie są tak tuczone tymi antybiotykami i sterydami jak te mięsa co są w supermarketach. Jak jeść smacznie i zdrowo to z hodowli nie z dużych sklepów.

      Odpowiedz
  • 9 czerwca 2017

    o rany jak ja dawno nie byłam na jakimś ognisku a do tego jeszcze kociołek mmm co prawda gulaszu z kociołka nie jadłam ale polecam też przepis na holenderską potrawę znaną jako Potjiekos ta potrawa jest znana w RPA przepis na Potjiekos można często spotkać na blogach kulinarnych ale zapewniam że potrawa Potjiekos z kociołka węgierskiego smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz
    • 14 czerwca 2017

      A na jakim to blogu kulinarnym znajdę przepis na potjiekos bo szukam i nie mogę nic znaleźć?? nie ukrywam że spróbowało by się taką potrawę z kociołka tym bardziej że to potrawa jednogarnkowa z Afryki .

      Odpowiedz