logo

PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO Z OGNISKA


PROSTY SPRAWDZONY PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI W KOCIOŁKU ŻELIWNYM Z NAD OGNISKA


 
Gulasz węgierski, to potrwa idealnie nadająca się do przygotowania w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Wyśmienite danie na gorąco na biwak. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu jedzenie, które zaspokoi głód każdego biwakowicza.

 

JAK ZROBIĆ GULASZ WĘGIERSKI

Najpierw do kociołka dodajemy odrobinę smalcu lub tłustego boczku i czekamy chwilę aż się roztopi. Gdy dno kociołka jest już natłuszczone, to wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Najlepsza jest dziczyzna, ale dobra jest także wołowina i wieprzowina. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomieszać różne gatunki mięs co dodatkowo urozmaici smakowo nasze danie. Mięsa musi być dużo, tak, aby w każdej porcji było co najmniej 10 kawałków. Oczywiście może być więcej lub mniej – wedle uznania.

Do obsmażanego mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, a gdy cebula już nam się zeszkli, to dosypujemy paprykę w proszku – dużo papryki, skoro gulasz węgierski, to musi być pikantny. Mieszamy i zalewamy wodą. Do smaku można także dodać kostkę rosołową – warzywna albo wołowa.

OGNISKO I WĘGIERSKI GULASZ Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO
OGNISKO I WĘGIERSKI GULASZ Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO


Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, ale marchewki nie za dużo żeby nasz gulasz nie miał słodkiego posmaku. Doprawiamy pieprzem i solą no i niech to wszystko się dusi do momentu, aż ziemniaki będą już miękkie. Gdy ziemniaki mamy już miękkie, to dodajemy koncentrat pomidorowy albo pasta paprykowa. Teraz czas dorzucić do kociołka grubo pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Na koniec pozostaje nam poczekać jeszcze około 20 minut i gulasz gotowy.

SMACZNEGO 🙂

MCH 2017


ZNASZ LEPSZY PRZEPIS NA GULASZ Z KOCIOŁKA? MOŻESZ GO ZOSTAWIĆ PONIŻEJ W KOMENTARZU